Karel Kryl "Darwin?" letra

Traducción al:en

Darwin?

Svět byl kdysi rozdělen na zájmové sféry,Kdo nechtěl být "přivtělen", musel vlastnit kvéry,K zabránění panice roztáhly se dráty,Vyznačily hranice, a tak vznikly státy, ach jó.

Státy měly povahu zuřivého býka,Dovolím si úvahu, koridy se týká:Vezmi hadr červený - býk je z něho jelen,A pak mezi jeleny bude jelen vtělen, ach jó.

Kouká býček nebohý na skutečnost prostou:Místo rohů parohy na hlavě mu rostou,Rozvíjí se všestranně, okusuje hloží,Jeví zájem o laně a vesele se množí, ach jó.

Hajný řeční o míru, o nadšení z práce,Mezitím mu v revíru vzrostla populace,Oblékl si halenu, zavolal si lovce,Aby mu prý z jelenů nadělali ovce, ach jó.

Místo lovců zeshora poslali mu vědce,Vědec je však potvora a genetiku nechce:"Buržoazní pavědi ztěžují nám práci,Z půlky budou medvědi a z druhé půlky ptáci, ach jó!"

Že je věda vznešená, nezná kompromisy,Dal jelenům do sena Lysenkovy spisy,Vysoká se nažrala předepsané dávky,Velká změna nastala, ale - chyba lávky, ach jó!

Jelen není nadšený, že není, co býval,Z laní že jsou kačeny a on sám je - mýval:"V postavení zoufalém pokusím se přežít,Lépe býti mývalem, nežli vůbec nežít, ach jó!"

Kačeny i mývali mají rádi vodu,Potají se stýkali - dali základ rodu,Nahoře se radují z územního zisku,U potoků hodují stáda ptakopysků, ach jó.

Zatímco se velmoži těší svému vlivuLidstvo už se nemnoží - oddává se pivu,Nikdo už mu na hroby nepřinese věnce,Jsme tu svědky choroby zvané dekadence, ach jó.

Objevil se jedinec mezi ptakopysky,Obhlédl svůj zvěřinec, olízl si pysky:"Odstraníme hranice! Otevřeme dvéře!Dáme místo v kronice ptakopysčí éře, ach jó!"

Zvířena je nevinná, nezná, co je otrok,Nepřečetla Darwina a neví, co je pokrok,Otevřeli hranice, podlehli tak dravcům,A než přišly opice, patří vláda savcům, ach jó.

Od opice k člověku je už jenom krůček,Najednou jsme v pravěku: Homo peče bůček!Homo se nám rozmnoží - základ pro starověk,Potom sáhne po noži - a je z něho člověk, ach jó.

Člověk ruce přiloží k společnému dílu,Z vítězů jsou velmoži, dosahují cílů,Ti pak, kteří prohrají, rezignují k pivu,Pomalu nám vznikají nové sféry vlivu, ach jó.

Svět je totiž rozdělen na zájmové sféry,Kdo nechceš být "přivtělen", musíš vlastnit kvéry,K zabránění panice roztáhnou se dráty,Vyznačí se hranice - a zas máme státy, ach jó.

Aquí se puede encontrar la letra de la canción Darwin? de Karel Kryl. O la letra del poema Darwin?. Karel Kryl Darwin? texto. También se puede conocer por título Darwin (Karel Kryl) texto.